Diabetes

De basisprincipes begrijpelijk uitgelegd
Couple having fun at the beach

Diabetes is een veelbesproken onderwerp omdat het in vrijwel elk deel van de wereld meer en meer mensen treft. Een duidelijk onderscheid zou echter gepast zijn omdat de ene diabetes de andere diabetes niet is. Kort gezegd: diabetes is een stofwisselingsstoornis die in verschillende typen is opgedeeld en het ene type komt veel vaker voor dan het andere. Het zijn twee totaal verschillende ziektes, zelfs als de naamgelijkenis iets anders suggereert.

Niettemin kunnen de gevolgen van diabetes, vooral als ze niet worden behandeld, bijzonder ernstig zijn. Diabetes mellitus vertaalt zich als “honingzoete stroom”, in de volksmond spreekt men van diabetes. Het draait zich in feite om afwijkingen in de bloedsuikerspiegel. Deze kunnen complicaties veroorzaken en allerlei symptomen veroorzaken. Een verhoogd risico lopen vooral de ogen, de nieren, de zenuwen en het hart.

Een belangrijke factor hierbij is het hormoon insuline. Wanneer koolhydraten waaronder ook suiker, ons lichaam binnenkomen, wordt dit omgezet in glucose. Om glucose naar je lichaamscellen te vervoeren, is er insuline nodig. Dit hormoon wordt geproduceerd in de alvleesklier – bij gezonde mensen reguleert insuline de hoeveelheid glucose die wordt opgenomen door de cellen. Als dit proces echter verstoord wordt, kan insuline niet langer zijn eigen bewakingsfunctie uitvoeren en komt glucose niet in de betreffende lichaamscellen terecht, maar hoopt zich op in het bloed.

Definitie van Diabetes

Diabetes mellitus is een afwijking van de stofwisseling van koolhydraten, die wordt veroorzaakt door insulinetekort of verminderde insulinegevoeligheid. Dit resulteert in een te veel glucose in het bloed, ook wel hyperglycemie genoemd. Deze hyperglycemie vindt zowel in nuchtere toestand als direct na de maaltijd plaats.

Zoals al opgemerkt, zijn er twee fundamenteel verschillende soorten van diabetes.

Diabetes Type 1: Beslaat ongeveer tien procent van de diabetici, wordt soms (onterecht) aangeduid als jeugddiabetes omdat het ook volwassenen kan overkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat type 1 diabetes wordt beschouwd als een type auto-immuunziekte. In het lichaam wordt een auto-immuunreactie geproduceerd, waardoor antilichamen zich om verschillende redenen tegen het eigen weefsel van het lichaam keren. Hierdoor is er een feitelijke, absolute storing in het aanmaken van insuline.

Het kan enkele weken, maanden of zelfs jaren duren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Maar dan is vaak al zo’n 80% van de cellen die insuline aanmaken al vernietigd.

Diabetes Type 2: Dit type diabetes wordt beschouwd als een soort van Westerse- of beschavingsziekte, die ongeveer 90 procent van de diabetici treft. In de volksmond spreekt men ook van “ouderdomssuiker”, omdat deze vorm zich na de staat van het onderzoek meestal pas vanaf het 40e levensjaar voordoet. Het is niet ongebruikelijk dat de getroffenen gelijktijdig met obesitas worden gediagnosticeerd, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben. Bij diabetes mellitus type 2, in tegenstelling tot type 1 diabetes, wordt er nog steeds insuline geproduceerd. Een typisch medisch beeld hierbij is het feit dat steeds meer een insulineresistentie wordt gevormd – lichaamscellen zijn in toenemende mate ongevoelig voor insuline.

Ook hier is het niet ongebruikelijk dat er maanden of zelfs jaren voorbij gaan, voordat er bepaalde symptomen optreden. Het is goed mogelijk dat een getroffen persoon het lang niet opmerkt, omdat diabetes type 2 vaak pas wordt gediagnosticeerd tijdens routineonderzoeken.

MG600_blog2
DG 100
BU