Het belang van bloeddruk meten

¼ van de sterfgevallen in Nederland hebben hart- en vaatziekten

¼ van de sterfgevallen in Nederland hebben hart- en vaatziekten als oorzaak. Regelmatig de bloeddruk meten zorgt ervoor dat je beter inzicht krijgt en vinger aan de pols houdt. Indien je bloeddrukwaarden te veel afwijken van de richtlijn kan dat de aanleiding zijn om contact op te nemen met de huisarts voor nader onderzoek. Langdurig een te hoge bloeddruk meten kan leiden tot schade aan het hart en de bloedvaten. Tijdig ingrijpen en stappen ondernemen kan er voor zorgen dat je sneller wordt geholpen en daarmee je eigen redt. In deze blog geven we je meer nuttige informatie over het meten van je bloeddruk.

Bloeddruk en bloeddrukwaarden

Wanneer het hart bloed rond pompt komt er druk te staan op je bloedvaten. Er ontstaat dan bovendruk, systole, als het hart samenknijpt en het bloed hard door de aderen stroomt. De onderdruk, diastole, is de laagste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft als het hart zich ontspant tussen twee hartslagen in. De meetwaarden van je bloeddruk bestaat uit de boven en onderdruk. Als richtlijn voor een gezonde bloeddruk wordt een lagere waarde dan 129/84 mmHg gegeven. Als je vaker dan eens een bloeddrukwaarde meet die ver afwijkt van de richtlijn, neem dan contact op met de huisarts voor nader onderzoek.

Waar je op moet letten bij thuis meten

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de bloeddruk en de meetresultaten. Denk daarbij aan factoren ten gevolge van je levensstijl zoals roken, alcohol, medicatie en lichamelijke inspanning. We raden daarom aan om zeker 5-10 minuten rustig te zitten alvorens je de bloeddruk meet en dit te doen voor het eten. Daarnaast zijn er medische omstandigheden die kunnen leiden tot onnauwkeurige meetresultaten. Daaronder vallen onder andere hartritmestoornissen, lage bloeddruk, circulatiestoornissen, shocktoestand, diabetes, zwangerschap, pre-eclampsie enz. Voor deze omstandigheden adviseren we je om met de huisarts in overleg te gaan alvorens je de thuismeting uitvoert.

Pols of bovenarm meting

De bloeddrukmeting kan op twee plaatsen, bij voorkeur aan de linkerkant, worden uitgevoerd aan de bovenarm of aan de pols. Het is belangrijk dat de manchet tijdens het uitvoeren van de meting zich ter hoogte van het hart bevindt. Daarom adviseren we bij het meten via de pols om deze omhoog te houden.

MG600_blog2
DG 100
BU