Bloeddruk

Wat zijn de effecten op het lichaam?

Om maar gelijk ter zake te komen: hoge bloeddruk is vaak gelinkt met levensbedreigende beroertes of hartaanvallen. Het risico van niet-ontdekte hoge bloeddruk tijdens een langere periode is dat schade aan verschillende organen zich anders ontwikkelt en lastiger op te merken is. In de regel geldt dat een hoge bloeddruk ervoor zorgt dat het hart harder moet pompen. De hartspier verzorgt op deze manier zuurstoftoevoer naar alle organen. Hoe langer de bloeddruk zich op een hoog niveau bevindt, hoe groter de kans dat de linkerkamer verdikt, met als gevolg dat de hartspier niet genoeg vers bloed krijgt. Het risico op hartbeschadiging is dan flink hoger en de kans op hartfalen of een beroerte is dan veel groter.

Het gevaar beperkt zich echter niet enkel tot het hart. Vaak leidt hoge bloeddruk tot atherosclerose (verkalking van de bloedvaten), dat uiteindelijk kan leiden tot een vernauwing van de bloedvaten. In dat geval zijn bloedsomloopstoornissen, een verzwakte hartspier, verminderde nierfunctie, orgaanfalen en een hartaanval haast onvermijdelijk. Zeker wanneer er geen vroegtijdige behandeling wordt gestart.

Het verborgen gevaar bij hoge bloeddruk is dat deze ook is gerelateerd aan gebieden die lang niet altijd worden behandeld. Denk daarbij aan risicofactoren zoals overgewicht, levensstijl, stress, luchtverontreiniging, alcohol, roken, etc. Het is belangrijk deze factoren te erkennen en te proberen een verandering van levensstijl in gang te zetten.

Waarom is hoge bloeddruk zo gevaarlijk?

Het gevaar bij hoge bloeddruk is erg hoog omdat er geen duidelijke symptomen zijn aan het begin of na langere periode die de alarmbellen laten rinkelen. Op de vraag waar de grens van hoge bloeddruk precies ligt, is geen zeer exact antwoord te geven. Vaak ontstaat er al verhoogd risico op bepaalde aandoeningen bij licht verhoogde bloeddrukwaarden, verschillend van persoon tot persoon.

Hier komt nog bij dat lang niet alle gebieden van hoge bloeddruk zijn onderzocht of beoordeeld. Door nieuwe inzichten zijn de grenswaarden van hoge bloeddruk in het verleden regelmatig aangepast. De grootste risicogroep voor hoge bloeddruk betreft met name ouderen. Echter is Westerse landen een steeds groter wordende groep jongeren die leidt aan te hoge bloeddruk.

Oorzaak en gevolg zijn door de vele verschillende factoren niet eenvoudig uit elkaar te houden, echter leidt over het algemeen een ongezonde levensstijl (te weinig beweging, ongezond en eenzijdig dieet, stress) al in de jonge jaren tot een grotere behandelingsbehoefte.

Verdieping: Hoe ontstaat verhoogde bloeddruk

Bij elke hartslag pompt er bloed door de bloedvaten. Dit creëert een druk aan de binnenkant van de van de vaatwand. Hoe hoger de bloeddruk, des te sneller verkalking van de aderen kan ontstaan, omdat de elasticiteit afneemt als gevolg van de hoge bloeddruk. Dit beperkt de bloedtoevoer en zuurstofuitwisseling waardoor het hart meer en meer kracht nodig heeft om de voedingsstoffen naar hun bestemming te brengen. Dit verhoogt het risico op levensbedreigende ziekten zoals een beroerte, een hartaanval of atherosclerose – vrijwel elk ander orgaan kan ook worden beschadigd: de ogen, de hersenen en ook de nieren lopen hierbij al vroeg gevaar.

MG600_blog2
DG 100
BU