Voorkom een jetlag met lichttherapie

27. February 2020

Ben je eindelijk gearriveerd op je bestemming na een lange

Ben je eindelijk gearriveerd op je bestemming na een lange reis, heb je een vervelende jetlag te pakken. De vermoeidheid slaat toe, je bent slaperig en de onoplettendheid verminderen je prestaties of bederven zelfs de pret op een vakantie.

Een jetlag ontstaat doordat de zon opeens op een ander tijdstip opgaat, terwijl je lichaam nog gewend is aan een heel ander tijdstip. Doordat het lichamelijke dag-en-nachtritme niet meer synchroon loopt met dat van de huidige situatie, ervaar je een jetlag. Het kan dagen duren voor je interne biologische klok gewend is aan het nieuwe dag-en-nachtritme.

Met behulp van lichttherapie kan een jetlag voorkomen worden. Het actieve blauwe licht van de daglichtbril dempt in 30 minuten de aanmaak van het nachthormoon melatonine en bevordert de productie van het actiehormoon cortisol. Zo krijgt het lichaam energie alsof de dag begint.

Het voorkomen van een jetlag vergt enkele dagen voorbereiding waarbij je lichaam geleidelijk gaat wennen aan het dag-en-nachtritme van je bestemming. Aangezien je biologische klok is afgestemd op zonsopgang en zonsondergang, kun je deze klok met maximaal 1,5 uur per dag verschuiven zonder dat je er last van hebt.

Als je bijvoorbeeld 6 tijdzones opschuift tijdens je reis, heb je hier 4 dagen voor nodig in de voorbereiding. Dit kan 4 dagen voor vertrek, maar ook bijvoorbeeld 2 dagen voor vertrek en 2 dagen na aankomst. Verder maakt het ook verschil of je ‘tegen de klok in’ reist of juist met de klok mee.

Reis je naar het westen dan wordt geadviseerd om enkele dagen voor vertrek (afhankelijk van de tijdzone zoals bovenstaand beschreven) te starten met het dragen van de daglichtbril in de late avond voor een duur van 30 minuten. Reis je naar het oosten, dan is de daglichtbril effectief als deze in de ochtend wordt gebruikt voor een duur van 30 minuten.

Bon voyage!


“Ik zit heerlijk op Curacao met mijn familie. Gisteravond zouden we naar Zanzibar gaan, maar eerst nog heel even slaapje. Dat slaapje duurde helaas tot midden in de nacht! De jetlag is toegeslagen maar ik heb de oplossing meegenomen. Deze daglichtbril @medisanabenelux helpt tegen jetlags maar ook tegen je winterdip. Waar is vanavond het feestje?!”

Faya Lourens – Mykillerbodymotivation


“Deze daglichtbril van @medisanabenelux is een perfecte aanvulling om mijn sportprestaties te verbeteren en meer balans in mijn slaapritme te krijgen.”

Chantal van den Broek-Blaak – Professioneel wielrenster


“Recharging myself in every possible way for the second half of the season! Trying the daylight glasses from @medisanabenelux for some more energy during the day ”

Daniëlle van de Donk – Voetbalster Nederlands Elftal / Arsenal